Kadettikunta ry

Constantem decorat honor - Kunnia kestävän palkka

Konstan Möljä 13.2.2020

Neljä kurssiveljeä: John Björkell, Antero Karvinen, Martti Keskitalo ja Esko Nieminen saapuivat ravintolan uudistetulle lounaalle, johon oli liitetty runsas salaattipöytä entiseen hintaan. John tarjosi lämmittelyksi samppanjat 9. helmikuuta osuneen 85-vuotispäivänsä johdosta. Erkki Hietamäen etätervehdys noteerattiin saapuneeksi onnittelujuomaa kilistettäessä.

Pieneksi supistuneessa porukassamme keskustelu kiertyi automaattisesti yhdessäolon jatkamisen edellytyksiin ja tarpeeseen. Todettiin, että joululounas oli antanut viitteitä siitä, että epävarmuudet osanotosta lisääntyvät, tulihan mukaan vain karkeasti puolet ilmoittautuneista, pois jääneiden kylläkin peruutettua osallistumisensa hyväksyttävin syin ennen tapahtumaa.

Päätettiin lopettaa kuukausittaiset lounaat, mutta yhteydenpitoa jatketaan muuten kuten ennenkin – siis sähköpostiviestein ja Kadettikunnan sivustomme kautta silloin, kun jokaista kiinnostavia tapahtumia tulee eteen. Yhteyshenkilöt säilyvät ennallaan ja tiedot löytyvät sivuiltamme. Jakelu, jonka jokainen voi aina tarkistaa omasta tietokoneestaan, päivitetään siten, että edesmenneiden kurssiveljien tiedot poistetaan, mikäli niitä ei ole erikseen pyydetty säilyttämään luettelossa, esimerkiksi leskien yhteystietojen puuttuessa. Luettelossa säilyvät myös seuraavan polven yhteystiedot, jos yhteyshenkilölle on ilmoitettu, että kyseiset henkilöt ovat esimerkiksi isänsä edustajia.

Kuten on alustavasti sovittu, vuoden lopun joululounas järjestetään. Konstan Möljä on ilmoittanut olevansa käytettävissä, mutta vaihtoehtoja tunnustellaan ja tiedustelu osanottajista lähetetään syksyllä.

Kurssin yhtenäisyys on pysynyt hyvänä, mutta olisi toivottavaa, että viestejä omasta henkisestä vireydestä ja halukkuudesta saataisiin laajemmin kuin nyt, koska se on sähköpostiyhteyksin niin vaivatonta, ainakin jälkipolvien avustamana. Lisäksi olisi toivottavaa, että itse kukin haluaisi oman vireytensä parantamiseksi kääntää aika ajoin mielensä ja muistinsa taakse jääneen uran ja sen jälkeisten eläkevuosien tapahtumiin ja sattumiin, jotka tuntuisivat muistamisen arvoisilta. Kuten olen aikaisemmin todennut, pelkät tapahtumat – vaikka luettelomaisina – riittävät, niin muotoilen niistä dokumentteja tiedoksi niille, jotka kiinnostuvat ja saavat muistelijansa näyttämään kirjailijalta. Kuvia toivon myös mukaan.

Hyvänä esimerkkinä siitä kuinka ”vanhakin nyt nuortuu” julkaisen alla Aila Hautaniemen kertomuksen siitä, mitä tapahtui savonlinnalaisessa hoivakodissa tammi-helmikuun vaihteessa:

"Hoivakodissa, johon "Arska" joutui siirtymään jokin aika sitten, oli pidetty hengellinen tilaisuus. Aila-rouva oli läsnä. Kun tilaisuus oli päättymässä ”Arska” – ei mikään suupaltti, kuten muistanemme – nousi, siirtyi katsomon eteen ja hämmästytti kaikki, vaimon ehkä eniten, pitämällä herkän kiitospuheen järjestäjille.

Asiasta kertoi ”Eki” Hietamäki Ailan soitettua Lappeenrantaan ja yhdessä olivat päivitelleet puhujan, jonka muistamme Kadettikoulun aikaisena taistelijaparin ”pienempänä puoliskona” (Caseliuksen määritelmä), Tammisuo-Sommee tupakaksion kämppäkaverina ja kurssin ainoan keskeytymättömän yhteydenpidon osana – yhtäkkistä sanavalmiutta."

Kun täältä oman tietokoneen melko etäiseltä näyttöruudulta miettii kurssiveljen puhujavalmiutta, tulee eittämättä mieleen Antin ammatissa aikanaan kypsynyt valmius puhua silloin kun asiaa tulee. Sotilaspiirin päällikkyyden aikaiset muistikuvat siinä ilmeisesti pulpahtivat pintaan ja nostivat harvasanaisen miehen taas joukon eteen, kiittämään, mutta samalla nostamaan muiden, hiljaisina pysyneiden kuulijoiden mieleen, että ”juuri noin minäkin olisin sanonut”.

Kalevi Usvan muistokirjoitus julkaistiin SAL 1/2020:n sivulla 28. Jos jollekin ei enää tule lehteä, lähetän pyydettäessä kirjoituksen alkuperäisessä, hieman pidemmässä muodossa sähköpostissa. Kalevin poika Jyrki lähettää isästään laaditun, netissä julkaistun muistosivun ja hautajaisissa otettujen valokuvien koosteen. Pääsette niihin alla olevista linkeistä:

Muistosivu

Kuvakooste hautajaisista

Usva 1 Usva 4
Usva 2 uusi Usva 3

Ollaan yhteydessä – ”Arskan” esimerkin hengessä!

 Nenä

Konstan Möljä 16.1.2020

Kolme kurssiveljeä, Antero Karvinen, Martti Keskitalo ja Esko Nieminen kokoontui tuumimaan, miten jatketaan. Toiset kolme lähes säännöllisesti mukana olevaa veljeä, Björkell, Hietamäki ja Koskinen, ilmoittivat erinäisten yhteensattumien vuoksi olevansa estettyjä saapumaan.

Makoisan rokan jälkeen ehtoisa emäntämme kiidätti henkilökohtaisesti eteemme runsaasti ehostetut pannukakut ja antoi keskustelulle kunnon sisällön tiedottamalla ravintolan uusista järjestelyistä sekä ajan että tarjoilun osalta: Lounaan tarjoiluaika on tammikuun alusta lähtien klo 11.00–14.00 ja tuntia myöhemmin alkaa päivällisaika. Torstaisin säilyy perinteinen rokka ja saa lisähörteikseen alkupalat ja perään pannukakun punsseineen ja kahvin.

Lue lisää...

Joululounas 10.12.2019

Joululounas 2019

Vuoden viimeinen tapaaminen Suomalaisessa Klubissa jätti läheisen tunnelman ohella runsaasti miettimisen aiheita. Lähes puolet ilmoittautuneista jäi saapumatta hyvin perusteltujen syiden vuoksi. Suurin osa niistä liittyi äkkiä esiin tulleisiin sairastumisiin tai väsymykseen. Moni saattoi myös ounastella jokavuotisen influenssa-aallon saapumista. Rokotteita oli jo otettu.

Lue lisää...

Konstan Möljä 14.11.2019

Torstailounaalle ilmestyivät John Björkell, Antero Karvinen, Martti Keskitalo ja Esko Nieminen. Pääruoka oli taas lihaisa, hyvin maustettu ja sakea, erehdyttävästi hevosen vetämässä kenttäkeittiössä neljä tuntia pitkin polkuja huojuneesta tuotteesta muistutellen. Sitä piti tietysti santsata ennen kuin raaskittiin antautua kermavaahtoisen, hillosilmäisen pannarin ja kahvin autuaalliseen sisuksiemme syleilyyn.

Kuulumisia tuli Maija Herrasen lähettämänä Rovaniemeltä, jossa Juhani sinnittelee sitkeästi sekä pyörätuolin avulla liikkeessä pysymistä että muistin, muistamisen ja puhekyvyn ylläpitoa.

Erkki Hietamies oli osallistunut rakuunaveljiensä kanssa Lappeenrannan upseerikerholla pidettyyn isänpäiväjuhlaan, jossa jalkaa nostettiin tunnelman kohotessa jalustimeen entiseen, tunnelman taatusti kohottaneeseen malliin. Eki ilmoittautui samalla Rauni-rouvineen joululounaalle, joten arvioitu parinkymmenen osanotto on nyt lähes saavutettu eli 18. Ja huomatkaa: rouvia on mukana peräti kymmenen!

Marraslounaalla sivuttiin lokakuun keskusteluaihetta toimeenpanokyvystä vain ohimennen, sillä paineita oli välillä pidetyn "omahoitotauon" vuoksi kertynyt sen verran, että päästettiin henkilökohtaiset terveystunnut irti. Oli ilahduttavaa todeta, että iän karttuessa kivut, sairaudet ja kolotukset näyttävät vähitellen muuttuvan elämän menoon luontaisesti kuuluviksi ominaisuuksiksi, joissa ei enää näy uutuusarvoja samassa määrin kuin vielä pari vuotta aiemmin. Porukka oli selvästi luottavainen terveydenhuollon toimintaan ja taitoihin.

Kuten edellisessä raportissa ilmoitettiin, ilmoittautumisaikaa on tämän kuun loppuun saakka.

Näemme siis Suomalaisen Klubin Pohjola-kabinetissa tiistaina 10.12. klo 12.00.

Nenä 

Tervehdyksiä ja ilmoituksia

Tulevia tapahtumia:

-  Päivitetaan myöhemmin

 

 

 

42. kurssin yhteystietoja

Esko "Nenä" Nieminen
niemisenesko(at)gmail.com
040-5615459
(vastaa myös verkkosivujen päivityksestä) 

Antero Karvinen
karvinen.antero(at)gmail.com
050-5936586

Kylkiraudan verkkolehteen pääsee tästä linkistä. 

Etsi sivustosta

Seuraa meitä
Twitterissä
Seuraa meitä
Facebookissa