Kadettikunta ry

Constantem decorat honor - Kunnia kestävän palkka

44. Kadettikurssin ja 29. Merikadettikurssin 60-vuotisjuhla Santahaminassa 14.8.2019


Ryhmäkuva pääsisäänkäynnin portailla

Itsenäisyyspäivänä vuonna 1959 valmistuneen kurssimme korkeasta iästä huolimatta 60-vuotiskutsua noudatti 29 hymyilevää kurssiveljeä ja puolisoa. Lämmittävältä tuntui tavata juhlassamme myös edesmenneiden kurssiveljiemme puolisoita. Tällä hetkellä kurssimme rivivahvuus on 42.

Kadettikoulun johtaja ja juhlamme isäntä eversti Juha Helle otti meidät vastaan Auditoriotalossa, jonne kokoonnuimme aluksi sotilaskodin munkkikahveille. Saimme samalla ihailla seinällä meitä tarkkailevien Maanpuolustuskorkeakoulun entisten johtajien muotokuvia.

Upseerikoulutus tänään

Eversti Helle esitteli meille auditoriossa erittäin havainnollisesti tämän päivän upseerikoulutusta Maanpuolustuskorkeakoulussa ja etenkin Kadettikoulussa. Apulaisenaan hänellä olivat kadetti Jere Korhonen ja toinen ja taisteluasuinen kadetti.

Juha Helle esitteli meille mm. upseerikasvatuksen tämän päivän teemoja kuten, asenne, täsmällisyys, yhdessä tekeminen, johtajuus, käytös, ja ulkoasu. Nämä tulivat koulun johtajan esityksessä selvästi ja yksiselitteisesti esille.

Näin jälkiviisaana uskallan väittää, että meidän aikanamme kadettikoulussa, asennekasvatus, yhdessä tekeminen ja jopa johtajuus jäivät koulutuksessamme jonkin verran taka-alalle. Toisaalta, olihan se meidänkin aikamme koulutus tehokasta ja aika tutuiksi nuo suuntaviivat tulivat meillekin vuosien saatossa opittuina ja sisäistettyinä.

Meistä ei tullut sotatieteiden kandidaatteja vuonna 1959, mutta ilmoittautuessamme palveluspaikkoihimme näytimme vähintäänkin ”kandidaateilta”, ainakin esimiestemme silmissä. Olimme joka tapauksessa oman aikamme huippuja ja kadettilupauksensa antaneita nuoria upseereita.

Esityksessä koulun opintosuunnista tein havainnon, että viestiaselaji oli piilotettu maavoimien johtamisjärjestelmäopintosuunnan sisälle kuten myös huolto logistiikan sisälle.

Koska itse palvelin Rajavartiolaitosta suurimman osan upseerin urastani, ilahduin suuresti, kun huomasin Maavoimien opintosuuntiin sisältyvän rajavartio-opintosuunnan - Merivoimilla merivartio-opintosuunnan ja Ilmavoimilla ohjaajaopintosuunnan.

Suomalainen kadetti m/2019

Suomalainen kadetti tänään vaikuttaa mielestäni sekä fyysisesti että henkisesti vahvakuntoiselta. Valinta- ja koulutusjärjestelmä sekä Cooper-testit varmasti takaavat sen.

Kadetti Jere Korhonen kertoi meille nykykadetin opiskelusta ja omasta upseerin uralle hakeutumisestaan. Esittelyn lopuksi näimme myös ”kadettimannekiinin” esittelemänä konkreettisen nykyajan taistelijan, valjastettuna 15 kg varusteilla ja 10 kg repulla. Saimme kuulla, että siinäkin asussa on mahdollista ryömiä. Varusteet ovat Suomessa kehitettyjä ja niissä on otettu huomioon kriisinhallintatehtävissä saadut kokemukset.

Oli hienoa päästä kuulemaan ja toteamaan, että koulutus Suomen ryhdikkäimmässä yliopistossa, Maanpuolustuskorkeakoulussa ja Kadettikoulussa on nykyaikaista ja korkeatasoista.

Kiitoksena esityksistä ja muistona kurssimme aikaansaannoksista, Perinteiden Isoisä Matti Lumme ojensi Juha Helteelle kurssiemme toisen kurssikirjan "Hurttiukkojen Vahtiparaati".  Lauri Kymäläinen puolestaan muisti kadetti Jere Korhosta itse 60 vuotta sitten saamallaan ”Upseerin käytösoppaalla”, toivoen samalla, että tämä luovuttaisi oppaan edelleen 60 vuoden kuluttua omissa vastaavissa juhlissaan jollekin nuorelle kadetille.

Esitysten jälkeen teimme Juha Helteen johtamana pienen tutustumiskävelyn, jonka jälkeen tapahtui kurssikuvaus vanhan koulurakennuksen pääsisäänkäynnin portailla. Kuvauksen jälkeen siirryimme sankariaulaan tekemään kunniaa sodissa kaatuneille kadettiveljille. Kukkalaitteen laskivat Aimo Arjavalta, Jukka Pajala ja Pertti Tolla.

Constantem Decorat Honor

 

Veljesillallinen

Aluksi kadettivääpeli Matti Savonjousi esitti kiitokset kunniavieraallemme eversti Juha Helteelle avuliaisuudesta ja Kadettikoululle hyvistä tapahtuman järjestelyistä pyytäen Hellettä välittämään henkilökunnalle ja kadeteille arvostuksemme ja vaikutelmat kurssimme 60-vuotistapahtumasta.

Paikka pöydässä edesmenneille

 

Kuusikymmentä vuotta 1959-2019 - Maailma on muuttunut ja me sen mukana

Isämaan ystävät - ”Kylmän sodan aseveljet ja siskot”, totesi Matti Savonjousi avaussanoissaan, jatkaen

- Koimme sodan. Moni evakkonakin. Neuvostoliitto painosti. Ryhdyimme vapautemme vartijoiksi. Täällä otimme ensimmäiset kadettiaskeleemme erittäin suljetussa ympäristössä. ”Lusikkahaarukkamenetelmällä” avorivissä kontaten poistimme voikukat urheilukentältämme. Sittemmin avautuivat Suomen salot - ulapat - taivaanrannat.

- Kahdeksankymmentäkolme nuorta upseeria valmistui 6.12.1959. Neljäkymmentäyksi on poistunut keskuudestamme. Neljäkymmentäkaksi on vielä  pystyssä. Kahdeksankymmentäkolme yksilöä - 83 tarinaa. Kaikkea ei ole kirjoitettu vielä. Osaan tarinoista pääsee sisään kurssikirjojemme ”Kadettikurssin hupaisat tarinat” ja  "Hurttiukkojen vahtiparaati” välityksellä.

- Maailmanhistorian ja 100-vuotiaan Suomen tapahtumia on kuvattu omissa juhlateoksissaan. Niistä meidän kannattaa palautella mieliimme 60 vuoden aikajaksomme tapahtumia. Nostakaamme malja 60 vuodelle! Elämän monille askelille – huikeille kokemuksillemme – Kadettiveljeydelle - Suomen tulevaisuudelle!

Miksi lähdimme Kadettikouluun?

Juhani Kinnari kertoi omista motiiveistaan ja sotilasuralle lähtönsä syistä. Jussin näkemyksen mukaan monen nuoren ammatinvalintaan johti sodanjälkeisen Suomen epävarma tulevaisuus, varma tulevaisuus työpaikasta, isänmaallinen kotiympäristö, ilmainen opiskelupaikka päivärahalla, oman isän esimerkki tai kannustus, koulun ja opettajien kannustus sekä omat varusmiesajan positiiviset kokemukset jne.

Erityisesti Juhani haluaa korostaa oman äidin merkitystä itselleen ja veljelleen kasvattajana maanpuolustushenkisyyteen ja sysäyksenä Kadettikouluun lähdölle.

Mitä meistä tuli? Vai tuliko meistä mitään?

Lauri Kymäläinen, Jukka Pajala ja Pertti Tolla kukin vuorollaan esittelivät varsin elävästi ja mielenkiintoisesti oman puolustushaaransa kurssiveljien tähtihetkiä ja huippusaavutuksia urallaan ja sen jälkeen.

Jokaisesta meistä yksilöinä saisi tehtyä vielä yhden kirjan verran tarinoita. Siinäpä haastetta koko kurssille! Ketään unohtamatta, muutama kärkinimi on kuitenkin syytä nostaa esille jo tässä yhteydessä: Asko Sivula, Jukka Pajala, Juhani Niska, Heimo Iivonen, Pertti Nykänen, Pertti Tolla. Nimet puhukoot puolestaan!

Maljapuhe naiselle – Sinulle Ihanainen!

Mikko Heikkilä keskittyi puheessaan olennaiseen ja pohti moninaista miehen ja naisen välistä rakkautta monine satunnaisine lieveilmiöineen.

- Paavi Franciscus on tiettävästi pohtinut, miksi mies ei kykene ymmärtämään naisen esittämiä kysymyksiä. Totta lienee sekin, jossain toisaalla kuultu väite ”Nainen on kiehtova mysteeri, jota ilman mies ei voi kuvitella elävänsä”. Tasa-arvon aikana: Eläköön kuitenkin se pieni ero, jonka X- ja Y-kromosomit määrittävät! Veljet! Kohottakaamme maljamme Naiselle, Aatamin kylkiluullemme, Sinulle Elämäni Nainen!

Vaimon näkökulmasta

Ulla Savonjousi kertoi ohjelmamme päätteeksi monivivahteisen tarinan upseerin puolisosta ja hänen elämästään miehensä Matin rinnalla tämän uran monissa eri vaiheissa. Ulla-rouva totesi lopuksi, ”miten elämä kadettini kanssa on ollut huima seikkailu – ja jatkuu! -nyt myös kolmannen kaverin kanssa (pitkä tauko) – kävelykeppi ylös.”

Mausteita ja välipaloja

Juhla-aterian välipaloiksi kurssiveli Eero Ahtikari lauloi ja laulatti meillä nostalgisia kadettilauluja vuosien takaa säestettyinä Pepen ja Helsingin veljien viinillä sekä Heimon synttärikonjakeilla.

Jossain vaiheessa isäntämme, Kadettikoulun johtaja totesi: ”Onpa yllättävän vireä kurssi”.

Juhlaamme lähettivät tervehdyksiä kurssiveljet Reijo Innanen, Uolevi Tirronen, Anssi Vuorenmaa ja Martti Oliver Bruun.

Kurssikokous 14.8.2019

Lyhyt kurssikokouksemme päätti järjestää perinteisen syystapaamisen maanantaina 4.11.2019 perinteistä ohjelmakaavaa noudattaen. Rexi hyväksynee mielihyvin, tilaisuuteen hänelle velvoitetun säveliin itse sovittamansa puheenvuoron pitämisen.

Yhdymme kaikki kadettivääpelimme kiitoksiin mukana olleille, esiintyjille ja etenkin Aimo Arjavallalle, suurimman järjestelyvastuun kantaneelle veljelle sekä tervehdysten lähettäneille!

Tämän juhlapäivän tapahtumatarinan ylös kirjoitti
Kurssiveli Mikko Heikkilä
Kadetti 3790 

Kadettivääpeli Matti Savonjousen kurssikirje joulukuussa 2018

Kadettikurssimme kokoontui perinteisesti avec 16.11.2018 Suomalaisella Klubilla kuulemaan puoli vuotta Al-Gaidan vankina ollutta, kapteeni, tutkija, tietokirjailija Atte Kalevan varsin mielenkiintoista esitelmää: Jihad ja terrorismi.

Suomalainen klubi 16.11.2018

2. Suomalainen klubi 16.11.2018

Kurssikuulumisina:

- todettiin joukostamme siirtyneen aavemmille ulapoille kaksi veljeämme. Pajalan Jukka muisteli Veikko Karttusta ja Rase kurssimme kuopusta Visamon Juhaa.
- tervehdyksensä olivat lähettäneet Airi ja Eero Simola, Suden Kyllikki, Desi Sivula, Innasen Rexi, Heikkilän Mikko ja erittäin sairas Nykäsen Pepe,
- aikanaan meitä valmistui 83. Laskujeni mukaan ilmanalaisiin on siirtynyt 40, vahvuutemme 43.

Kurssimme rahatilanne on 1920 euroa. Kiitos Perinteidemme Isoisän kurssikirjojen lahjoitusten. Se tietää 45 euroa/ kurssilainen.

Kun me olimme vuosikausia palveluksessa 24/7 kuulimme kerrankin nyt mitalin toista puolta ”Me Too” koelentäjän ja kenraaliluutnantin vaimoa Terhi Tollaa: Tällaista se on ollut – vuosien varrelta. Ei taistelijaparina – vaan siipikoneena. Terhi kertoi elämästään vaimona ja perheen emäntänä mielenkiintoisesti ja herkästi. Mieleen jäi monen lentäjäveljen menehtyminen ja miten päivän töihin lähtö alkoi suudelmalla!

Kesällä valitsimme 60-vuotistyöryhmään Perinteiden Isoisän, Kymäläisen, Pajalan, Arjavallan, Kinnarin ja Pirkko Lumpeen. Nyt täydensimme ryhmää ilmakadetti Tollalla. Ehkä 2019 Kadettikoululla tapaamme kadettiaiheisia sattumuksia kertoen ja laulaen? Heitäpä juhlaryhmälle idiksiä: *Miesten ”mainetekoja” ja ”vaimojen valituksia” eli 1-2 h mokija, huumor- ja tähtihetkiä SOTILASURALLA (3-4 min/hlö).

***

Nykäsen Pepen hautajaisissa Uudessakaupungissa 15.12.2018 kurssimme kukat laskivat Kinnarit ja Kymäläisen Lauri. Muistotilaisuudessa Tollan Pepe piti lämminhenkisen veljespuheen.

Kun viimeisen kerran puhuin Nykäsen Pepen kanssa puhelimessa, totesin että vaikka meidän sotilasuramme eivät palvelusaikana Kadettikoulun jälkeen ollenkaan käytännössä sivunneet toisiaan, niin kadettikurssiveljenä Pepe on ollut erittäin läheinen, avulias – todella hyvä!

Kaipaavin terveisin, Matti Savonjousi

Alla lainauksena Helsingin Sanomissa julkaistu muistokirjoitus kadettiveli Pertistä.

”TIEDUSTELUPÄÄLLIKKÖ JA VIRKAMIES”

Kenraaliluutnantti, ekonomi Pertti (Pepe) Nykänen kuoli 22. marraskuuta Turussa 81- vuotiaana. Hän oli syntynyt 30. heinäkuuta 1937 Viipurissa.

Lapsuuteen ja nuoruuteen kuuluivat toistuvat muutot eri varuskuntien välillä upseeri-isän palveluspaikkojen vaihtuessa, kunnes perhe asettui Uuteenkaupunkiin. Siellä Nykänen solmi 1960 avioliiton jo kouluaikana tapaamansa Leena Heikkalan kanssa. Perheeseen syntyi kolme lasta: Riitta, Mikko ja Timo.

Nykäsen ura oli kolmivaiheinen. Hän toimi lentoupseerina ja lennoston komentotoimiston päällikkönä Satakunnan lennostossa 1957–1961. Vuonna 1961 hän siirtyi Ilmavoimien esikuntaan. Vuosina 1963–1969 Nykänen suoritti ekonomin tutkinnon ja kävi Britanniassa kaksi esikunta-alan esiupseerikurssia.

Toinen vaihe Nykäsen uralla alkoi 1969 hänen siirtyessään Pääesikunnan tiedusteluosastolle. Käytyään Sotakorkeakoulun Nykänen suoritti yhdysvaltalaisen Industrial College of the Armed Force -kurssin vuonna 1975. Hän toimi Ilmavoimien esikunnan tiedustelutoimiston päällikkönä kesään 1976, jolloin hänet nimitettiin Suomen sotilasasiamieheksi Lontooseen ja Haagiin. Palattuaan Suomeen Nykänen toimi vuodesta 1980 alkaen Pääesikunnan tiedustelutoimiston päällikkönä ja sen jälkeen tiedusteluosaston päällikkönä. Nykänen suoritti ensimmäisenä suomalaisena korkean tason strategista puolustusta käsittelevän RCDS-kurssin Englannissa1984. Puolustusvoimien tiedustelupäällikkönä Nykänen toimi 1987–1990.

Vuonna 1990 Nykänen määrättiin kenraalimajurina puolustusministeriöön osastopäälliköksi, mistä alkoi hänen sotilasuransa kolmas vaihe. Aluksi hän toimi sotilasasiainosaston (puolustuspoliittisen osaston) päällikkönä ja kenraaliluutnantiksi ylennettynä 1994–2000 ministeriön kansliapäällikkönä.

Nykänen oli erinomainen sanankäyttäjä ja mukaansa tempaava puhuja: Hänen englannin kielen taitonsa oli hioutunut huippuunsa yli seitsemän vuoden aikana englanninkielisissä maissa. Hänen neuvonsa ja aina ystävällinen asenteensa tasoittivat tietä toimialan työntekijöille, joiden toiminnan tukemiseen Nykänen oli aina valmis.

Tiedustelupäällikkönä ja myöhemmin puolustusministeriön korkeana virkamiehenä hän avasi monia uusia kanavia kansainvälisessä yhteistyössä. Nykänen oli verkottunut maailmanlaajuisesti ja hänen tuttavapiiriinsä kuului useiden maiden korkeinta johtoa. Pertti Nykäsen hyvään johtamiseen kuului antaa tilaa alaisille. Tyylillään hän osoitti vankkaa luottamusta alaisiinsa.

Yrjö Viitasaari, Erkki Laukkanen ja Jukka Knuuti
Kirjoittajat ovat Pertti Nykäsen työtovereita."

***

Ja lopuksi vielä kuvia kesätapaamisestamme Mestaritallilla 26.07.18

2018 07 26 Mestaritalli 1JPG

2018 07 26 Mestaritalli 2JPG

2018 07 26 Mestaritalli 3JPG

 

Kurssitapaamisia Helsingissä 2016 ja 2017

Kurssitapaaminen kesällä 2016 Helsingissä

Kurssiemme (44 ja 29) kesätapaaminen toteutettiin 3.8.2016 iltaristeilynä Helsingin Itäsaaristoon. Risteily saattoi pääkapunkiseudun veljille ja siskoille olla jo vanhan kertausta mutta saariston kauneus ja auringonpaisteinen sää takasivat kaikille mukana olleille jälleen uusia elämyksiä. Ohitimme Kauppatorin rannasta alkaneen risteilyn aikana monta kohdetta, kuten Korkeasaari, Laajasalo, Jollas, Santahamina, Vallisaari ja Suomenlinna, josta etenkin Santahaminan ja Suomenlinnan kohdalla monen kadettiajat saattoivat muistua mieleen. Yhteinen risteilyillallinen ja vilkas keskustelu täydensivät retken tunnelmaa. Iltaa jatkettiin vielä Esplanaadikappelissa yhdessäolon merkeissä aina kotiinpaluuseen saakka. (Kuvat MH)

Lue lisää...

Matti Savonjousi: "Isästäni kadettikurssitovereilleni"

Perinteisessä kurssitapaamisessamme Suomalaisella klubilla Helsingissä 2.11.2015 Matti Savonjousi kertoi kurssitovereilleen isänsä kenraaliluutnantti Kai Savonjousen upseerinurasta ja hänen moninaisista sotakokemuksistaan, jotta meille sekä ja meitä nuoremmille tuleville kadettisukupolville jäisi kuva tammenlehväsukupolvesta, niistä miehistä ja naisista, jotka taistelullaan puolustivat isänmaamme itsenäisyyttä ja jota meidän kadettisukupolvemme on ollut omalta osaltaan turvaamassa jälkeemme tuleville.

Esitys on luettavissa tästä linkistä.

Hämeenlinna – Hattula 6.8.2015

Aamulla elokuun 6. päivänä kurssiveljet ja heidän ikiomansa suuntasivat kohti Hämeenlinnaa ja Linnankasarmia. Kadettivääpeli Matin kutsua oli noudattanut tällä kertaa yhteensä 27 veljeä ja sisarta. Hieno juttu! Kirjoittaja toivoisi kuitenkin näkevänsä seuraavalla kerralla niitäkin vuosien takaisia veljiä, jotka syystä tai toisesta ovat harvemmin tapaamisiimme osallistuneet. Uskokaa tai älkää, muistamme aina lämpimästi teitä kaikkia, kuten erityisesti myös joukostamme jo pois kutsuttuja.

Aluksi astelimme Hämeen vanhan linnan entistetyn vallihaudan äärelle Vanajaveden tuntumaan. Suljimme silmämme ja yritimme eläytyä nuoruutemme aikoihin kauniine muistoineen. Sitten Memoryn sävelet trumpettifanfaarina linnan valleilta tervehtivät meitä ja se palautti meidät takaisin nykyhetkeen. Tilaisuus oli näin mieliin painuvasti avattu.

Lue lisää...

Kadettikurssi 44 ja Merikadettikurssi 29 Tallinnassa 19.–20.8.2014

Kurssiemme 55-vuotisretkelle lähtijät kokoontuivat Katajanokalla aamulla 19.8.2014 aloittaakseen matkan kohti Tallinnaa. Kadettivääpelimme Matti Savonjousi antoi heti aluksi tunnustusta matkaan lähtijöille. "Hienoa, että olette yhä kunnossa ja jalkeilla osallistumassa retkeemme". Kurssiveljistämme, sisaret mukaan lukien, oli mukana yhteensä yhdeksäntoista. Valitettavasti kaikki eivät voineet olla enää mukana tai olivat muutoin estyneet osallistumasta tällä kertaa.

Laivamatkamme alkoi Viking Linen XPRS -aluksella lounaan merkeissä. Tallinnan satamassa meidät vastaanotti oppaamme ja aloitimme retken bussikierroksella Metsäkalmistoon, ja Tallinnan TV-tornille. Laskimme kukkalaitteen Metsäkalmistossa Suomen-poikien sankarimuistomerkille.

Lue lisää...

Kadettikurssi 44:n ja Merikadettikurssi 29:n kesätapaaminen 15.8.2013 Halikossa

Kurssiveljet ja -sisaret kokoontuivat kesän 2013 yhteiseen tapahtumaan Salon Halikkoon Wiurilan kartanoon 15.8.2013. Mielenkiintoinen historiallinen kartanomiljöö oli innostanut mukaan yhteensä 35 osallistujaa. Tapaamisen vastuuhenkilönä toimi tällä kertaa kurssiveli Mikko Heikkilä.

Aloitimme tilaisuuden tervetuliaismaljoilla kartanon juhlasalissa, entisessä hevostallissa, jossa kartanon viehättävä emäntä Anne Marie Aminoff toivotti vieraat tervetulleiksi esitellen samalla kartanokierroksella paikan historiaa etenkin Armfeltien suvun kaudelta.

Lue lisää...

Tattoossa 2012

44.KADETTIKURSSI HAMINAN TATTOOSSA  3.8.2012 HIUKKA HAMINA TATTOO (raja)kaupungin historiasta:

Lue lisää...

Etsi sivustosta

Seuraa meitä
Twitterissä
Seuraa meitä
Facebookissa